X
تبلیغات
ٍ - کاشکسی وکتوز
درباره ما
دوستان
آخرین مطالب
لینکستان
امكانات جانبي
 
کاشکسی(بیماری مشترک بین انسان و دام)

اشکسی (Cachexia)، یک سندروم لاغری است که موجب ضعف و از دست دادن وزن، چربی و تحليل عضلات وآب افتادگی بین آنها می‌شود. این سندروم معمولاً در بیماران سوءتغذیه و مبتلایان به تومورهایی در ریه، پانکراس و دستگاه گوارش فوقانی به‌وجود می‌آید و با شيوع کمتر در بیماران مبتلا به سرطان پستان یا سرطان دستگاه گوارش تحتانی مشاهده شده است. بی‌اشتهایی و سوءهاضمه معمولاً با هم رخ می‌دهند. کاهش وزن ممکن است به دلیل خوردن کالری‌های کمتر، مصرف کالری بیشتر یا ترکیبی از این دو، رخ دهد. کاشکسی ممکن است در افرادی هم که به اندازۀ کافی غذا می‌خورند ولی توانایی جذب مواد غذایی را ندارند اتفاق بیفتد.

(برای اطلاعات بیشتر نام این بیماری رو به صورت لاتین تو ویکیپدیا سرچ(به قول استاد فیزیک پزشکی جستجو) کنید)


کتوز(بیماری مخصوص دام خصوصا در گاو)

کتوز (استونمی) در گاوهای شیرده پرتولید در خلال 6 هفته اول بعد از زایمان روی میدهد که در سه هفته اول بسیار مهم است. این بیماری اغلب در دوره ی تغذیه زمستانی و نیز به هنگام حضور گاوها در جایگاههای بسته اتفاق می افتد. احتمال بروز این بیماری در گاوهای مسن بیشتر از تلیسه های تازه زا می باشد.

مبنای بروز کتوز: دلیل این عارضه یکسری تغییرات در روند سوخت و ساز است که بطور عمده محور آنها کاهش در گلوکوز خون وافزایش تولید اجسام کتونی در خون است. ترکیبات کتونی فرآورده های واسطه متابولیکی ناشی از جابجا شدن چربی های ذخیره ای بدن می باشد. عمده ترکیبات کتونی شامل بتاهیدروکسی بوتیرات (BHB) استواستات و استون است. عارضه فوق به دلیل جمع شدن اجسام کتونی در خون و ادرار گاو٬ کتوز نامیده میشود. افزایش اجسام کتونی در مایعات بدن به هنگام توازن منفی انرژی در طولانی مدت وضرورت تجزیه ی چربی ها در بدن به هنگام گرسنگی٬ تغذیه ناکافی و تولید بالای گاو ها صورت می گیرد. در حیوانات نشخوارکننده، سلولهای پوششی شکمبه اجسام کتونی را با استفاده از اسیدهای چرب فرار شکمبه بخصوص بوتیرات تولید می کنند. مواد سیلویی که اسید بوتیریک زیاد دارند موجب ابتلای گاو به کتوز می شوند. علاوه بر تغییر در سوخت و ساز اسیدهای چرب در کبد، یکی از تغییرات اصلی در کتوز کاهش زیاد غلظت گلوکز در خون و مقدار گلیکوژن در کبد است. کاهش گلوکز خون مسوول افزایش اسیدهای چرب آزاد در کبد است. در صورت طبیعی بودن غلظت گلوکز خون٬ اسیدهای چرب آزاد در خون کم بوده و همگام با کاهش غلظت گلوکز پلاسما، میزان اسیدهای چرب آزاد پلاسما افزایش می یابد زیرا اسیدهای چرب از بافتهای ذخیره چربی آزاد میشوند. همزمان با کاهش گلوکز خون٬ حیوانات نشخوارکننده، گلوکز خود را از طریق منابع غیر گلوکزی مانند اسید پروپیونیک٬ اسیدلاکتیک، گلیسرول و برخی اسیدهای آمینه به دست می آورند. هنگامی که گلوکز به منظور تولید انرژی و تشکیل لاکتوز به مصرف می رسد ممکن است اگزالواستات، ترجیحاً برای تشکیل گلوکز به کار رود که این امر منجر می شود که مقدار اگزالواستات ناشی از گلوکونئوژنز که برای مصرف استیل کوآ در چرخه کربس لازم است کاهش یابد و ازاین رو استیل کوآ به مواد کتونی مانند استواستات٬ بتاهیدروکسی بوتیرات و مقدار اندکی استون تبدیل می شود.



:: برچسب‌ها: درسی, علمی
 
موضوعات
نویسندگان
آرشیو مطالب
اخبار پزشکی